Doctor RY Skin Clinic

Medicinska peelingar


Peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för hudföryngring och texturförbättring.


Peelingbehandlingar betyder att man ”skalar av” den övre delen av huden. Detta tvingar fram en reparation och nybildning av huden, samt stimulerar produktionen av kollagen- och elastiska fiber i huden. Naturligtvis använder vi en del kombinerade peelingar allt beroende på indikationer. Effekten blir en jämnare och fräschare hud som ser ung och frisk ut!


Peelingbehandlingarna som vi erbjuder är en starkare och djupare behandling än andra typer av peelings som vanligtvis erbjuds av hudterapeuter. Pga. styrkan i behandlingen är det viktigt att en hudläkare utför behandlingen och bedömer vilken styrka och verkningstid syran ska ha. Huden kan bli nämligen bli skadad om utövaren inte har rätt kunskaper.

Lättare kemisk peeling


AHA syror kan användas enskilt eller i kombination med andra aktiva substanser.


AHA står för Alpha Hydroxy Acid, en grupp syror som utvinns ur naturliga källor som mjölk, sockerrör och olika frukter; mjölksyra, glykolsyra och fruktsyra.

AHA-syrorna har även en syskonsyra som heter Salicylsyra – en s.k. BHA-syra (Beta Hydroxy Acid).


Hydroxysyror som effekt, är exfolierande, bakteriehämmande, antiinflammatoriska samt stimulerande till ökad produktion av kollagen och hyaluronsyra samt förbättrar fuktbalansen i huden.

Så fungerar det


Peelingen fräschar upp hudytan genom att strama upp, minska porstorleken och förminskar pigmentfläckar. Peelingen förbättrar acneärr samt kan användas mot lättare akneproblem. En blandning av syror penslas på hudytan i omgångar, från ett till tre lager beroende på hudkänslighet.


Man kan få en liten rodnad i 3-4 dagar i samband med behandlingen, men den avtar snabbt. Fjällning minimalt, allt beroende på syrans styrka. Använd fukgivande kräm dagligen. En behandling som passar de flesta.


Tänk på


Använd solskydd efter behandlingen.


Varaktighet


Syrabehandlingar görs bäst som en kur på 3-4 ggr.


Kemisk peeling med TCA


TCA (triklorättiksyra) löser aktivt upp det yttersta lagret av huden, så pass kraftigt att huden börjar flagna efter 3-4 dagar och pågår upp till en vecka.


Fräschar upp huden genom ny hudcellproduktion.


Ger fina resultat på hyperpigmentering, melasma, porer, acne, grov- och slapp hud. Även mindre grunda ärr och fina linjer förbättras av behandlingen.


Så fungerar det


TCA-lösningen penslas på hudytan i omgångar, från ett till tre lager tills önskat djup uppnås. En svidande känsla upplevs under behandlingen, som avtar efter ett par minuter.
Dagen efter får man lite mörkare hy samt eventuellt mindre ytliga skorpor som inte ska pillas bort. Inom 3-4 dagar börjar avfjällning och huden är rensad inom 7-10 dagar.


Tänk på


Tänk på Huden är känslig efter behandlingen och det är viktigt att du använder solskydd med en hög solskyddsfaktor efter behandlingen. Undvik att pilla på flagor som uppstår under peelingsprocessen. Smörj istället in huden med en fuktgivande kräm. Därefter kan du återgå till din vanliga ansiktsrutin.


Planera in när du vill göra behandling - en, ett par dagar till en veckas konvalescenstid är att räkna med. Först när all hud har fjällat bort upplever du en stor effekt som kvarstår länge.


Varaktighet


Syrabehandlingar gör sig bäst som en kur av 3-4 behandlingar.

Bästa resultat uppnås ett par månader efter avslutad behandlingskur.